Странице

четвртак, 6. мај 2010.

MUDROSTI - DUŠA


Svekolika kultura je širenje našeg svjesnog bića. Duša je otac i mati svekolikih prividno nerješivih problema koji se pred našim očima dižu do neba. Ali čovjek mase ne vrijedi ništa, već je gola partikula koja je izgubila smisao ljudskog bića a time i dušu.

Jung

Ali kad od neke davne prošlosti, nakon smrti bića, nakon razorenja stvari, više nema ničega, tad još uvijek ostaju samo miris i okus; premda su nježniji, ipak imaju više životne snage, manje su stvarni, ali postojaniji, vjerniji, pa žive duže, kao da su duše, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu, i kraj ruševina svega drugoga, na svojim sitnim jedva zamjetljivim kapljicama, nepokolebljivo nose cijelu golemu zgradu uspomena.
Prust

Najvažnije susrete duše dogovaraju mnogo prije nego što su se tijela vidjela.
Koeljo

Mudrom čovjeku otvorena je sva zemlja, jer je domovina plemenite duše čitav svijet.
Narodna

Trudimo se da uvredu izbjegnemo pošto ne umijemo da je podnesemo. Treba živjeti zajedno sa nekim ko je veoma blag i lake naravi, i najmanje zlovoljan i ćudljiv; ćud se prima od onih s kojima se družimo i kao što neke bolesti u tjelesnom dodiru prelaze na nas, tako i duša predaje svoja zla bližnjima.
Seneka

Ovaj život je suviše kratak za našu dušu; on svjedoči da se svaki čovjek, najmanji kao i najveći, najnezaslužniji kao i najdostojniji, svega prije zasiti nego života, a i da niko ne dostiže cilj kome je tako čežnjivo stremio.
Gete

Bijes uznemirava i uzbunjuje dušu više od svih drugih strasti, ali joj ujedno i pomaže. Kada ga smireno koristimo protiv bezbožnika ili grešnika sa željom da ih spasemo ili utješimo, duši obezbjeđujemo slast, jer uspravni idemo ka pravednom cilju. Kao što kaže Talmud, postoje kazne koje brišu sva zlodjela jednog čovjeka.
Umberto Eko