Странице

недеља, 25. јул 2010.

У ВРЕМЕНУ


Можда једном напишем
песму о голом камену притоке
што снагом истине решава жутило
под капцима нестварним
можда је неко прочита
узнемирен откуцајима
и загонетком дана
када блистамо у двоје
нема начина да откријем
несаницу и пролеће прошло
кад ход успорава тежина камена
не никако истрошени  Сизиф
моја блискост са речима
потиче далеко од победника
и заједљивих освајача
клицом што лелуја
Овим ветром
дарована пољупцима
и шареним цртежима
можда напишем песму
у Времену
Mirjana Kovačević

GOD SAVE RZAV

God Save Rzav   

(potpisite peticiju)   http://www.thepetitionsite.com/petition/168122962







"Pri kraju 2008 g. na Facebook-u je osnovana grupa sa osnovnim ciljom, ocuvanjem reke Rzav u izvornom obliku, kao jedine u Srbiji nezagadjene celim tokom, pod nazivom God Save Rzav. Postavljanjem sajta istoimenog naziva, prevazisli smo okvire Facebooka. O sledecim koracima upoznajte se vise otvaranjem strane pod nazivom "akcije".

Na Rzav, jedan od najsjajnijih bisera u niski srpskih prirodnih lepota, oko je bacila industrija celog regiona, a i sire. A to i ne cudi sobzirom da Rzav poseduje bogatsvo koje su mnogi futorolozi jos davno proglasili najvecim blagom buducnosti; cistu vodu.
Na oltar Boga Novca, prinece se zrtva zvana Rzav, tako sto ce se u njegovo prelepo i ranjivo telo zabiti nekolio betonskih nozeva (brana). Time ce Rzav kakav ga sad poznajemo, zauvek otici u carstvo secanja. Nove ogromne vodene povrsine unistice leprsave brzake, vrletne kanjone, modrozelene virove, lekovite banje...

 
Klima ce se promeniti i umesto sunca dobicemo maglu, a o uticaju na okosnicu privrede ovog kraja, poljoprivredu, moze se samo nagadjati.
Cilj nam je da prikupimo sto vise ljudi u ovo neprofitabilnu grupu, da bi kvantitet u jednom trenutku prerastao u kvalitet. Uz vasu pomoc organizovacemo pisanje peticija, alarmiranje javnosti, razne akcije poput ciscenja Rzava,
 proterivanja ribokradica sa obala reke, razna kulturno-sportska desavanja i sicno.
Zato vas pozivam da nam se pridruzite i da dodjete na obale , kako ga ja nazivam, Svete reke Rzav, popijete gutljaj kristalno ciste vode iz svoje sake, pout modernih Diogena, i zauvek ga sacuvamo, ne zbog nas, vec buducih pokoljenja od kojih smo ga samo na kratko i pozajmili."



http://www.rzav.webs.com/

HOME


ČUDAN SLUČAJ OBAZRIVOG VOZAČA


Jeste li pročitali biografiju g. Švelenbaha? Ako niste, nije šteta.
G. Švelenbah nije imao mnogo razloga da živi, pa ipak nije želio da ode sa ovog svijeta. Statistike o saobraćajnim nesrećama nikada nije smetao sa uma. Vozio je najviše 40 km na sat, i žao mi je što moram reći – on nikada nikog nije pretekao makar taj stao na sred druma.
Kad god bi zaustavio kola zbog crvenog svjetla na semaforu, uvijek bi ugasio motor, pritegao ručnu kočnicu, zaključao sva vrata, provjerio da li  je ponio vozačku dozvolu i dokumenta o registraciji vozila, i zavirio u pregradu za rukavice da vidi nisu li možda neki miševi tamo sakriveni.
I zato kada bi dobio zeleni signal, svi su oko njega morali čekati da deratizuje kola, da se uvjeri u svoje pravo na vožnju, da otključa vrata, da otkoči ručnu kočnicu, da pritisne pogrešno dugme i tako uključi Frenka Sinatru umjesto da pokrene motor, dok su se za to vrijeme tri puta promijenili signali, crveni i zeleni.
Svake jeseni, čim padnu prve kiše, G. Švelenbah bi kupovao dva para novih lanaca, ako ne i više.
Vodio je evidenciju o svakom smrtonosnom pucanju guma u zapadnoj hemisferi od 1923.
Pa je stavljao nove gume na svakih 1000 km, jer nije htio da zavisi od sreće.
I eto, vozio je on tako s novim novcatim gumama 40 km na sat podalje od sredine širokog druma, prije nekoliko dana, kada na kolima nekog zelenaša koji mu je išao u susret pošto je kupio neke stare gume u bescijenje puče guma, te taj auto đipnu preko one linije po sredini i ritnu pravo u pakao našeg g. Švelenbaha, toga vozača bez mana.