Странице

среда, 10. новембар 2010.

Muškarci...




SNAGA


I najveća je snaga samo u drugima jaka. Samoj sebi je slabost. Zato vas upozoravam: Ako nađete sebe i odlučite ovako da hodate na rukama morate biti uporni i biti čudesno odvažni da prihvatite zemlju i držite je na rukama.
Ako je ispustite, polomiće vam vrat. I svemir će vas zatrpati svojom težinom. Jer po zemlji se ne gazi.
Treba je pridržavati i treba joj pomoći da bude mlečna i čista u ponorima bezmerja.
Valja se dobro osloniti o svoju hrabrost i ljubav, i plave slojeve nade.
To vam je najprostiji način da pronađete sebe i domognete se mnogih nesvakidašnjih čuda.
Mika Antić

Kad ljubav boli - bežite!



Nasilni muškarci koji će vas na bolan način upoznati sa zverskom stranom svoje ličnosti srušiće vam sve snove, zato sprečite da vam zauvek nestane vera u iskrenu ljubav tako što ćete pobeći na vreme.

Kada je dvadesetčetvorogodišnja Katarina M. raskinula vezu sa četiri godine starijim Zoranom D., neki od njegovih prijatelja u opuštenim razgovorima uz kafu govorili su da je Zoran dobro podneo raskid. Ali Katarina se nije slagala sa tim izjavama. Ona je svojim prijateljima ispričala da ju je Zoran proganjao i da se ponašao zastrašujuće. U martu mesecu, rano ujutru, on je navodno provalio u Katarininu kuću i čekao je da se vrati. Komšije su čule buku koja je dolazila iz njenog stana. Pronašli su je u besvesnom stanju. Ležala je u kupatilu pored tuš kabine. Kasnije, Zoran je tvrdio da je potpuno nevin, dok su njegovi prijatelji bili u šoku, opisujući ga kao mirnog i lepo vaspitanog momka koji veoma voli životinje, ističući da je bio normalan i kul tip, mada se - prema rečima nekolicine - znalo da je 2005. godine imao sličnih problema sa bivšom devojkom…
Ova priča ilustruje zapanjujuće činjenice: trećinu žena tukao je (ili bar jednom udario) sadašnji ili bivši intimni partner. Sudeći po izjavama eksperata, bivši momci su čak opasniji od bivših muževa jer je veza u odnosu na brak mnogo nestabilnija. Prema istraživanju koje je Cosmo sproveo, pokazalo se da je odluka da žena napusti vezu koja joj se ne čini dovoljno dobrom jedan od najrizičnijih momenata. Takođe, veliki procenat ubistava događa se upravo posle raskida. Tada je žena najranjivija. Druga šokantna istina jeste da upozoravajući znaci ponekad obiluju emotivnim zlostavljanjem koje čak može da preraste u pretnje ili fizičke nasrtaje.

PAŽLJIVO ZATVARAJTE VRATA

Na pitanje kako okončati jednu emotivnu vezu a da niko ne bude povređen nema jednostavnog odgovora, kažu stručnjaci. Domaći eksperti za nasilje savetuju da je, ukoliko imate iole razloga za strah, najbolje da na najmirniji mogući način prekinete odnos, mada je mnogim pripadnicama nežnijeg pola teško da to učine. Eksperte iz ove oblasti zabrinjava činjenica da je moguće da ovakav blagonakloni stav žene psihički nestabilnog muškarca može razjariti još više.

Znak za uzbunu

Posebno se čuvajte onih tipova koji se lako i brzo od šarmantnog Doktora Džekila pretvaraju u nasilnog Mister Hajda.

ZAŠTO NEKI MUŠKARCI POSTAJU NASILNI

Većina muškaraca emotivno odbijanje prihvata kao normalno. One koji jednom postanu nasilni često veže zajednička nit. Posesivni su, žele da imaju posesivnu kontrolu nad životom svoje devojke. Ova potreba za kontrolisanjem nastaje ispoljavanjem snažne ljubomore čak i kada je par u vezi. Ovakvi muškarci i u prethodnim emotivnim vezama imaju istoriju ljubomornog ponašanja i veoma teško prihvataju kraj veze. Na samom početku obično ljubomora koju osećaju prema ženinoj porodici i prijateljima bude jasan pokazatelj. Većina žena koje su napali bivši partneri kaže da napadi uglavnom ne počinju odmah posle raskida, već onda kada ona počne da se zabavlja sa nekim drugim. Eto, po pričama komšija, Zoran je optužio bivšu devojku kako je počela da se zabavlja sa novim dečkom one fatalne noći kada je provalio u njen stan. Psiholozi kažu da ovakvi muškarci poput Zorana polaze od mišljenja: „Ako te ja ne mogu imati - neće niko!“ Navode takođe da takve osobe pate od osećaja da nisu voljene i misle da nisu dostojne ljubavi. Žive sa osećajem užasnog odbijanja. Nastoje da učvrste sopstveni osećaj sigurnosti tako što će kontrolisati život svoje devojke. Kada se njihovi najveći strahovi ostvare i budu ostavljeni, u njima se budi bes.
Ovakav osećaj bio je motivacija dvadesetpetogodišnjem Milanu S. kada je insistirao da mu se tri godine mlađa bivša devojka Marina P. pridruži u noćnoj šetnji u maju prošle godine. Milan i Marina raskinuli su dve nedelje pre toga. Marina je ubrzo posle raskida kući dovela novog dečka. Te noći, dok su šetali, taksista koji je dovezao Milana kući kasnije je svedočio da mu je tokom vožnje Milan rekao da je njegova devojka spavala sa nekim drugim. Marinini roditelji su u 2.30 posle ponoći shvatili da Marina nije u svom krevetu. Tražili su je po okolini i naleteli na Milana. Obratio se njenoj majci: „Nadam se da ne mislite da imam bilo kakve veze sa onim što se dogodilo.“ U 6.30 ujutru Marinina se jedva domogla kuće. Bila je u podlivima. Milan je tvrdio da je nevin.
Momci koji imaju predispoziciju da postanu nevolja, ispod romantične ljubomore kriju pregršt različitih oblika ponašanja: insistiraju da sve uvek bude po njihovom, zabrane vam da kasnije imate druge veze, čak i platonske, trude se da vas izoluju od ostalih ljudi, ili se ljute kada pričate o svojim prijateljima… To su veoma jasni upozoravajući znaci da mogu biti veoma nasilni. Ono što može predstavljati problem, posebno kada su mlađe žene u pitanju, jeste to da posesivnost često detektuju kao ljubav. To je konfuzija nastala sadašnjom popularnom kulturom (pomislite na sve one pesme koje govore o tome da neko nije spreman, ne dopušta i ne može da podnese da voljena ode…) U suštini, stvar nije u ljubavi ili količini ljubavi, već u intenzitetu njegove posesivnosti i potreba. Drugi znak, prema mišljenju eksperata, jeste to da su mnogi momci koji su postali nasilni (ili tokom trajanja veze ili kada se ona okonča) prethodno bili izuzetno romantični. Takav se trudi da se za njega zagrejete, pre nego što otkrijete sve njegove loše strane, uočite njegovu sklonost ka agresiji ili saznate zastrašujuće priče kako je na primer zlostavljao bivšu devojku. Ako vas preterano požuruje da se veza razvija, ili je vrlo isključiv kada govori o prethodnim vezama i bivšim partnerkama i ako kaže: „Ti uopšte nisi kao ona“, ili „ti si tako posebna“ - trebalo bi da obratite pažnju. Ovakvi muškarci veoma su narcisoidni. Toliko su opterećeni sami sobom i usredsređeni na svoje potrebe da apsolutno nemaju razumevanja za tuđa osećanja. Kada ne dobiju ono što žele (a što misle da zaslužuju) sve što osećaju jeste bes.

KREIRANJE LUDE TAKTIKE

Većina ovih jezivih znakova vidljiva je ljudima koji posmatraju nečiju vezu sa strane, ali samim akterima jedne emotivne veze stvari nisu baš tako jasne. Neki muškarci suptilno nastoje da njihova partnerka izgubi samopoštovanje i sigurnost tako što će je dovesti u situaciju da pazi šta govori i kako se ponaša. Vrlo je moguće da će činiti sve kako bi žena izgubila poverenje i sumnjala u samu sebe. Izolacija od odnosa sa drugim ljudima, na primer odnosa sa familijom ili prijateljima, deo je procesa. Vremenom, on će usisavati energiju partnerke jer će ona, trudeći se da izgladi stvari, stalno morati da mu objašnjava i obrazlaže svoje postupke. Njen duh postaje zarobljen. Neće delovati da on to čini promišljeno, ali to je veoma dobro smišljen plan. Veoma je teško da žena uvidi kako je saterana u ćošak. Problem je i to što ljudi imaju tendenciju da stvari vide onakvim kakve žele da budu, umesto onakvim kakve jesu. Nasilni počinilac ima svoj sopstveni ciklus. Ponaša se loše, a zatim nastupa period „medenog meseca“ kad je nežan i kune se da se incidentno ponašanje nikada više neće ponoviti. Žena će želeti da mu veruje.

POSLEDNJA POSETA

Najmističnije pitanje za porodicu i prijatelje jeste ono zašto žena koja je konačno odlučila da prekine vezu sa „loše vesti“ dečkom, pristaje da se vidi sa njim pošto su raskinuli. Dinamika je vrlo kompleksna, kažu eksperti. Žene u svojoj prirodi imaju instinkt da u ljudima vide uglavnom dobro. One veruju da njihov bivši ima potencijal da bude pristojan momak i ukoliko se odluče da to ne pothrane u njemu, imaju utisak da nisu postupile dobro. Ispod „biti fina devojka“ ipak se krije nešto mnogo dublje i instinktivnije. Kada je, dakle, bivši ubedi da se sa njim vidi ponovo, govori sebi da će ovoga puta sve biti u redu. Ona se čak očajnički nada da će ih ovo poslednje viđanje konačno zbližiti.
Moguće je da se neka od pomenutih motivacija pojavila kada je devetnaestogodišnja Branka J. jednog popodneva ušla u auto svog bivšeg momka, inače vršnjaka, Slavka M. Nedavno su raskinuli vezu jer se Slavko ponašao nasilno, dolazio je u radnju u kojoj je radila i maltretirao je. Inače, Branka je uprkos svemu pristala da je Slavko poveze na grob zajedničkog prijatelja koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Sledeći dan je provela u bolnim suzama. Jedva je mogla da ustane.

ŽIVETI SVOJIM ŽIVOTOM

Možda je jedan od glavnih razloga da žena ne zalupi vrata posle raskida taj što pokušava da lagano i bezbolno okonča vezu misleći da je to bezbednije. Nekada tako zaista i bude. Nemali broj žena ostaje u kontaktu sa bivšim partnerom jer im to omogućava uvid u njegov život - da li je samodestruktivan, da li pije ili se drogira, što im jasno ukazuje na to da li je potreban poseban oprez. Ukoliko mu kažete „nikad više“, u njemu možete prouzrokovati osećaj da nema šta da izgubi, ili će ta rečenica jednostavno biti okidač za upotrebu sile. Na kraju krajeva, svaka veza i svaki raskid jedinstveni su. Saveti ne mogu odgovarati svima i poklopiti se sa svačijim iskustvom. Postoji ipak jedno univerzalno pravilo: ukoliko je vaš bivši nasilan, agresivan ili vas njegovo ponašanje zabrinjava - nemojte se nalaziti sa njim nasamo posle raskida. Ako ne možete da odolite tom poslednjem susretu, nađite se na javnom mestu. Recimo u popularnom kafiću punom gostiju, ili čak u krugu svojih prijatelja. Obavezno na sastanak dođite sa društvom i mesto sastanka napustite sa društvom. Danas ste u mogućnosti da, ako ga se pribojavate, možete raskinuti i telefonom ili mejlom.
Ukoliko ste zabrinuti za sebe i sopstvenu bezbednost, najbolje što možete učiniti jeste da se obratite stručnom licu. Neko ko ima iskustva u ovoj oblasti, ili neko ko je doživeo nešto slično, najbolje vam može pomoći da procenite nivo opasnosti ili da se zaštitite. Tada ćete moći da odlučite kako i da li je ipak najbolje da se potpuno povučete iz emotivne veze. Nikako nije na odmet i da ljudima koji su vam bliski ispričate sve što se događa, da kažete plašite li se, da li vas dečko proganja, maltretira... U tome ne smete biti sami, a svoju priču na taj način praktično i dokumentujete. Najgore što možete da učinite jeste da se vratite onome ko vas zlostavlja i raspravljate o tome da li ćete ga ostaviti. Potražite prijateljicu koja će vas vratiti korak unazad svaki put kad poželite da vidite kako je njemu sada, ili kada vam ga bude žao... Krenite napred! Nemojte pokleknuti jer ovakvi muškarci su ekstremno uporni.

Zlostavljane i progonjene žene teško bivaju zaštićene

Koordinatorka savetovališta protiv nasilja u porodici i sigurnih kuća u Beogradu Vesna Stanojević objašnjava da se proganjanje i nasilje najčešće događa upravo u partnerskim odnosima. Počinioci zločina su gotovo uvek bivši partneri sa kojima su brak ili veza već okončani.
„Postoje jasni znaci po kojima možemo videti da li je neko potencijalni nasilnik. Ali to ćemo uvideti samo ako zaista želimo da vidimo. Devojke traže opravdanje za nasilnike govoreći sebi da je samo ljut i da je to prolazna faza. Prelaze preko niza zabrinjavajućih situacija i sa takvim muškarcem ulaze u bračnu zajednicu. Vremenom stvari postaju sve gore, a često završe smrtnim ishodom. Ako smo voljni da prepoznamo jasne znake, moći ćemo na vreme da reagujemo...“, govori Stanojević.
Prošle godine Sigurna kuća primila je 4.552 poziva za pomoć, što je veliki broj. Žene ne kontaktiraju Sigurnu kuću tražeći samo smeštaj, već žele savet i pomoć psihologa i advokata, a 2.200 žena prekoračilo je njen prag.
„Muškarci koji zlostavljaju svoje devojke, žene i bivše partnerke nesigurne su ličnosti koje pate od kompleksa niže vrednosti... Iako kažu da osećaju krivicu posle počinjenog zločina, ubuduće se neće promeniti… kako vreme odmiče postajaće sve gori“, objašnjava Vesna i dodaje da su u porodičnim i intimnim svađama u Srbiji prošle godini ubijene čak 22 žene. Najčešći razlog ovih ubistava jeste patološka ljubomora čiji se znaci često teško prepoznaju. Muškarac je sklon da nakon ovakvog stravičnog čina počini i samoubistvo.
„U našoj državi postoji zakonska regulativa koja štiti ženu, međutim u praksi zlostavljane i progonjene žene teško bivaju zaštićene. Žena je u mogućnosti da pozove policiju i nasilnik može biti pritvoren na 48 sati, ali posle toga vraća se žrtvi čineći još gori zločin.“ Vesna ističe i da bi bilo veoma dobro ukoliko bi država imala razvijen sistem za ovakvu vrstu nasilja. „Trebalo bi da postoji baza podataka o ovakvim prestupnicima koji bi bili praćeni i kojima bi bile određene zatvorske kazne, a ne samo kratak pritvor uz dugotrajan sudski proces.“
U Beogradu postoje tri sigurne kuće i jedna kuća za trgovinu ljudima. Nasilje u porodici osim pomenutih slučajeva uključuje sve vidove zlostavljanja: oca prema deci, dece prema roditeljima, uže i šire familije prema osobama koje su žrtve i svih onih koji trpe teror od bilo kog lica... Sigurna kuća otvorena je da pruži pomoć svakome ko je pretrpeo, ili trpi zlostavljanje. Besplatna telefonska linija Sigurne kuće je 0800 011 011 i uvek je dostupna svima koji žele savet ili pomoć. Noćna linija je 063 80 61 753, a fiksni telefoni na koje se možete obratiti stručnim licima: 011 2769 466 i 011 2787 573.

Cosmopolitan
http://www.cosmopolitan-scg.com/ljubav-i-seks/ispovesti/4466-Kad-ljubav-boli---beite.html

Rivs priča priču o pomešanim emotikonima


http://www.ted.com/talks/lang/scc/rives_tells_a_story_of_mixed_emoticons.html

POSLOVICE IZ CIJELOG SVIJETA



Ko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. Indijska
Kada je ljubav mršava, mane su debele. Engleska
Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. Italijanska
Hvalisanje je početak sramote. Japanska
Kad bogataš postane siromah, on postane učitelj. Kineska
Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluvim. Indijska
Nije srećan onaj ko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. Latinska
U kući ljenštine množe se samo snovi. Koreanska
Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, a loš mora. Poljska
Ako želiš da te poštuju, poštuj samog sebe. Španska
Ljudi se poznaju po znoju i po datoj riječi. Arapska
Nema beznadežnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadežno. Tibetanska