Странице

четвртак, 22. јул 2010.

SAMONAMETNUTE STEGE


Bogatstvo je kad umeš da se raduješ lepoti sveta oko sebe, sunčevom zraku, kapljici rose, dobroj knjizi, muzici… Bogatstvo je ono što nosiš u sebi i što dok ti stariš ostaje mlado i moćno, greje u studi, blista u tami, kaže kako zbog nečega uvek treba početi ispočetka, kako se treba nadati i verovati u smisao života bez prestanka tragajući za njim, boreći se za njega.Nada Marinković
Ubeđen sam da svet ni duševno ni mentalno ne bi mogao podneti opipljiv dokaz postojanja Boga. To bi uništilo i vernike i nevernike. Ubilo bi nas kao inteligentnu vrstu. U jednom jedinom trenutku izgubili bismo slobodu, inicijativu, maštu, sve pretpostavke ljudske argonautike. I to samo zato što mi kao vrsta, iz dubine svoje antropocentrične uobraženosti, odbijamo božje postojanje. Takvo Runo nigde nismo sakrili. Konsekventno, ni naći ga nigde ne možemo. 
Borislav Pekić
Vama je često bio dosadan sopstveni život, stremili ste za tim da odete odavde, je li tako? Vi žudite da napustite ovo vrijeme, ovaj svijet i ovu stvarnost i da uđete u jednu drugu stvarnost koja bi vam više odgovarala, u svijet u kome ne postoji vrijeme. Učinite to, dragi prijatelju, ja vas na to pozivam. Vama je poznato gdje se on krije, poznato vam je da je svijet koji tražite – svijet vaše sopstvene duše. Samo u vama samom živi ona druga stvarnost za kojom žudite.
Herman Hese
Uvidio sam da najlakše možemo zadobiti ljude ako se kitimo onim što se njima dopada, ako se slažemo s njihovim načelima, ako hvalimo njihove mane i odobravamo njihove postupke. Ne treba se bojati da ne pretjeramo sa uslužnostima, jer, iako se vidi da ih varamo, najlukavije uvijek najlakše obmanjujemo laskanjem, i nema bezočnosti i šale koje oni ne bi podnijeli, samo ako se ove začine hvalama. Postupajući ovako, postajem pomalo neiskren; ali kad su nam potrebni ljudi, moramo im se prilagoditi; a pošto ih samo tako možemo pridobiti, onda nisu krivi oni što laskaju, već oni koji žele da im se laska.
Molijer