Странице

уторак, 19. октобар 2010.

MISLITE POZITIVNO


Da bi postigli velike stvari morate ne samo djelovati nego i sanjati; ne samo planirati nego i vjerovati.
Anatol Frans

Objektivni strah je koristan mehanizam zaštite. Suprotno tome, iracionalni strah je destruktivan jer sprečava osobu na preduzimanje akcije. Na sreću, paralizirajući efekt iracionalnog straha može biti prevladan sa direktnim, svjesnim trudom.
Na primjer, preduzmete li racionalnu akciju koje se bojite (iako stvarne opasnosti nema), taj će strah nestati. Iracionalni strah može stvoriti neaktivnost koja sprečava inače vrijedne, produktivne ljude da razvijaju blagostanje i sreću. Neustrašivi život je emocionalno i finansijski najisplatljivija karakterna crta koju poštena, produktivna osoba može razviti.
Optimizam je još jedna ljudska osobina koja uvijek donosi dobre rezultate. Jeste li ikad doživjeli da pesimist napravi nešto uistinu dobro? Osim toga, niko sebe ne naziva pesimistom. Pesimisti sebe uvijek zovu realistima.
Optimizam predstavlja samoodbranu, na realnosti bazirano vjerovanje kako su naše sposobnosti jače od prepreka koje bi nas mogle nadvladati. Upravo je to stvar koja se traži da bi se obavio težak zadatak. Kako uopšte možete uspjeti ako ne mislite da možete napraviti ono što je, kako se pretpostavlja, neizvodljivo? Kako u sportu tako i u životu, vrhunski igrači su uvijek uvjereni da mogu biti junaci, čak i ako o tome ne viču na sva usta. I to se vidi. Iz takvih ljudi zrači osjećaj samopouzdanja.
Nemojte dopustiti da se u vama ugasi optimizam. On je neuporedivo produktivniji od pesimizma.