Странице

понедељак, 4. октобар 2010.

MEDITACIJE LJUBAVI 17.

Svi dožive, kad-tad, osećanje koje nazivamo „nesi­gurnost": osećate se nesigurni svotom novca koju imate u banci, količinom ljubavi koju dobijate od svojih prija­telja, ili vrstom vaspitanja koja vam je data; ili osećate nesigurnost povodom svog zdravlja, svojih godina ili fi­zičkog izgleda.
Ako upitate same sebe: ,,Šta me čini nesigurnim?" gotovo je sigurno da ćete dati pogrešan odgovor. Mogli biste, recimo, da odgovorite: „Ne dobijam dovoljno lju­bavi", ili: „Nemam intelektualnu spremu koja mi je po­trebna", ili nešto slično. Drugim recima, okrivili biste nešto izvan vas, ne shvatajući da naše osećanje nesigur­nosti nikada ne potiče od nečeg izvan nas, već isključivo od naše emocionalne uslovljenosti, od nečeg što govori­mo sami sebi u svom mozgu.
Ako biste promenili svoju mentalnu uslovljenost, vaše osećanje nesigurnosti u trenutku bi iščezlo, čak i kad bi sve stvari na svetu ostale onakve kakve su i bile. Neko se oseća savršeno sigurno i bez ijednog novčića u banci; neko drugi je nesiguran iako je milioner - razlika nije u sumi novca, već u njihovoj različitoj mentalnoj uslovljenosti. Neko nema nijednog prijatelja, pa ipak se oseća savršeno sigurnim, obuzet ljubavlju prema svim ljudima; neko se ne oseća sigurnim usred svih svojih najposesivnijih i najekskluzivnijih veza.
Ako hoćete da prevaziđete ta osećanja nesigurnosti, postoje četiri istine koje morate dobro proučiti. Prvo: uzaludan je svaki pokušaj da prevaziđete nesigurnost ta­ko što ćete menjati stvari koje su izvan vas. Vaši napori mogu uroditi privremenim uspehom, ali samo delimično; to će vam doneti neko olakšanje, ali samo na kratko. Zato nema svrhe rasipati vreme i energiju da biste stavi­li tačku na svoj fizički izgled, zaradili još novca ili osvo­jili još ljubavi.
Drugo: ova činjenica suočiće vas sa problemom ta­mo gde se on stvarno nalazi - u vašoj glavi. Zamislite koliko je ljudi koji se, u identičnoj situaciji, ne bi osećali ni najmanje nesigurnim. Sve zato što problem dolazi iznutra, iz vaše programiranosti.
Treće: morate shvatiti da su ove programe u vas usadili nesigurni ljudi, koji su vas, kada ste bili jako ma­li i podložni utiscima, svojim ponašanjem i paničnim re­akcijama naučili da morate, kad god se spoljni svet ne uklapa u određeni model, stvoriti u sebi emocionalnu zbrku zvanu nesigurnost, i vi morate na svaki način reorganizovati spoljni svet - morate zaraditi više para, pru­žiti sebi više zaštite, ugoditi ljudima koje ste možda uvredili, itd, itd, samo da bi vaše osećanje nesigurnosti nestalo. Čim shvatite da ništa od toga nije potrebno, da time ništa ne biste resili, i da je uzrok emocionalne zbr­ke isključivo u vama i vašoj kulturi, dakle samo ako po­stanete svesni toga, problem će zaista nestati i vi ćete doživeti stvarno olakšanje.
Četvrto: kad god ste nesigurni zbog nečega što vam se može desiti u budućnosti, upamtite sledeće - u poslednjih šest meseci prethodne godine bili ste užasno nesigurni pred budućim događajima, da biste ipak, kada su se desili, držali uglavnom sve konce u svojim rukama. Tako je bilo zahvaljujući energiji koja vam se u tom tre­nutku probudila, a nikako zahvaljujući brigama koje su prethodile, zbog kojih ste samo uzaludno patili, i koje su vas emocionalno oslabile. Zato ponavljajte sebi: „Ako sa­da postoji nešto što mogu da učinim u pogledu svoje bu­dućnosti, učiniću to..." 

Antoni De Melo