Странице

недеља, 21. новембар 2010.

Muško ženska prijateljstva – istina ili mit?


Da li muškarci i žene mogu biti prijatelji? Ovo pitanje otvara brojne diskusije a ujedno je i veoma popularna tema u mnogim filmovima,serijama i knjigama. Odgovori na koje nailazimo najčešće sadrže veoma oprečna mišljenja. Neki smatraju da su muško-ženska prijateljstva nemoguća jer se pitanje privlačnosti uvek uplete i pokvari odnos. Sa druge strane, mnogi smatraju da su muško-ženska prijateljstva veoma dragocena.
Prednosti koje muškarci nalaze u ovom tipu prijateljstva jeste ideja da ne moraju glumiti mačo tipove pred ženama. Ženama se sa druge strane sviđa uvid u muška razmišljanja i činjenica da je prijateljstvo s muškarcem znatno manje komplikovano od ženskih prijateljstava. Mnoge od njih tvrde da lakše stiču muške prijatelje nego ženske jer „žene su često ohole i sklone spletkama što sa muškarcima nije slučaj“.
Veliki broj muškaraca skeptičan je u pogledu mogućnosti druženja sa osobama suprotnog pola. Ne samo da teško mogu da ostvare prijateljski odnos sa ženskom osobom, već i jako teško prihvataju da njihova devojka ima najboljeg druga. Mnoge devojke su takođe sklone da sa podozrenjem i sumnjičavošću gledaju na najbolju drugaricu svog dečka. Šta se nalazi u osnovi ove skepse?
Najčešće se radi o uverenju da muško ženska prijateljstva ne postoje i da će se pre ili kasnije javiti rizik da prijateljstvo pređe u nešto više. Osobe koje rezonuju na ovaj način polaze od pretpostavke da su pripadnici suprotnog pola rezervisani samo za veze, seks ili muvanje. Ukoliko ne ispunjavaju ovu funkciju nijedna druga ( pa ni prijateljska) ne može da im se dodeli. Mnogi muškarci vrlo čvrsto se drže uverenja da su žene samo za vezu ili za seks.
Što se tiče žena koje razmišljaju na ovaj način, one mogu biti uverene da imaju mnogo muških prijatelja, ali kada se zapravo bolje sagleda priroda ovih njihovih „prijateljstava“ uočava se da su sa svakim od svojih muških prijatelja imale neku priču (zaljubljenost, flert, seks, prolaznu šemu…) Pod velom prijateljstva one u stvari testiraju svoje zavodničke sposobnosti. Vrlo često od ovih prvobitnih simpatija se zaista razviju iskrena prijateljstva. Tek nakon što testiraju mogućnost da sa ovim momcima ostvare romantičan odnos i uvere se da to (iz nekog razloga) nije moguće, one daju šansu pravom prijateljstvu.
Muško ženska prijateljstva ponekada zaista mogu biti komplikovana. Ona često predstavljaju uvod u romantičan odnos. Sa druge strane, mnogi parovi nakon što su se razišli ostaju u dobrim prijateljskim odnosima.
Ideja da su muško-ženska prijateljstva nemoguća i da je seksualni aspekt odnosa u muško-ženskom prijateljstvu neizbežan, podržana je u brojnim serijama i filmovima. Setimo se Džulije Roberts koja u potpunoj panici smišlja plan kako da svog „najboljeg druga“ preotme uoči njegovog venčanja. Serija „Prijatelji“ svima nam je bila zabavna između ostalog zato što su se svi prijatelji zapravo zabavljali jedni sa drugima. „Beverly Hills“ uz koji smo mnogi odrasli, bio je zabavan jer je bilo interesantno predviđati ko će od „drugara“ na kraju da se smuva.
U čuvenom filmu „Kad je Hari sreo Sali“ koji se upravo bavi tematikom muško-ženskog prijateljstva, Hari tvrdi da muškarac ne može biti prijatelj sa ženom koju smatra privlačnom. On će uvek želeti da ima seks sa njom, on će čak želeti da ima seks i sa ženom koja mu nije privlačna jer to je naprosto muška priroda! Pitanje seksa uvek je prisutno i svaka ideja o prijateljstvu je čist mit! Odstupanje od ovog pravila moguće je jedino ukoliko su i muškarac i žena u vezi. U tom slučaju moguće je govoriti o prijateljstvu između njih. Ipak, čak i tada javlja se nezadovoljstvo od strane njihovih partnera povodom prijateljskog odnosa sa osobom suprotnog pola. Ovakvo prijateljstvo opaža se kao rizično i kao pokazatelj da u vezi nešto nije u redu čim partner/partnerka ima potrebu da provodi vreme sa drugom osobom suprotnog pola.
Iz ovog straha, na scenu stupaju izlivi ljubomore i posesivnosti što posledično vodi do toga da se prijateljska veza sa osobom suprotnog pola okončava kako ne bi kvarila partnerski odnos. Na taj način, dolazimo do iste ideje a to je da su, na ovaj ili onaj način, muško-ženska prijateljstva osuđena na propast.
Ovo gledište, iako donekle radikalno, verovatno važi za neke odnose. Ipak, muško-ženska prijateljstva svakako postoje! Zabluda je da se među njima uvek mora razviti seksualna napetost. To se naravno događa, ali nikako nije pravilo.
Ideja da su muško-ženska prijateljstva uvek prožeta seksualnim impulsima, predstavlja sredstvo kojim se mediji koriste da bi prodali serije i filmove sa kojima se tako slatko saživljavamo. Seks i sve što je za njega vezano, daleko je uzbudljivije pa samim tim i interesantnije kao radnja filmova, serija i knjiga. Pitanje je koliko bi nam bili interesantni “Prijatelji” da se nisu non stop muvali jedni sa drugima i koliko bi nam bila simpatična Džulija da je nismo gledali kako na slatkim mukama pokušava da preotme čoveka svog života i svog najboljeg prijatelja. Naravno ne želimo da tvrdimo da je ideja o nemogućnosti muško-ženskih prijateljstava u potpunosti posledica poruka koje nam upućuju masovni mediji.
Ipak, gledajući ovakvu fabulu u kojoj se prijatelji uvek na kraju smuvaju jer ne mogu da obuzdaju svoj živahni libido, produbljuje se sumnja u mogućnost prijateljskog odnosa između muškarca i žene koji je lišen seksualne komponente.
Brojna muško-ženska prijateljstva predstavljaju izuzetak od ove opšteprihvaćene ideje. Muško-ženska prijateljstva predstavljaju teren na kome oba pola mogu steći iskustva koja su daleko dragocenija od čistog seksa. Muškarci uživaju u prijateljstvima sa ženama zato što su one spremnije da saslušaju i pruže koristan savet. Kroz ovakav tip prijateljstva, obe strane stiču sliku o tome kako suprotni pol razmišlja. Vrlo često, činjenica da muškarac ima drugarice, čini ga bolje upoznatim sa načinom na koji žene rezonuju nego muškarac koji u ženama vidi samo potencijalnu partnerku ili priliku za seks.
Seksualna privlačnost ne mora nužno da se pojavi u muško-ženskim prijateljsvima. Ipak, ponekad zaista nema ništa lepše kada se ona rodi u onom odnosu koji je prvobitno bio prijateljski. Iz tog razloga, opraštamo producentima filma “Kad je Hari sreo Sali” koji su da bi bolje prodali film, zaplet osmislili tako da se Hari i Sali na kraju ludački zaljube jedno u drugo! :)

Mia Popić, dipl. psihološkinja
http://www.vaspsiholog.com/2010/09/musko-zenska-prijateljstva-istina-ili-mit/