Странице

субота, 23. октобар 2010.

PREDUZETNIČKA SIJALICA


Preduzetnici su oni koji znaju da postoji mala razlika između prepreke i prilike te su sposobni oboje okrenuti u svoju korist.
Viktor Kiam
Najvažnija sposobnost preduzetnika je ona koju nazivamo ‘preduzetnička sijalica’. Njeno paljenje obično je propraćeno onim osjećajem u želucu koji vam govori da ste na pragu prave stvari.
Evo primjera: Kada običan čovjek gleda limun, on vidi limun. Kada preduzetnik gleda limun on u početku takođe vidi limun. Ali, odjednom mu se upali ‘preduzetnička sijalica’ i više ne vidi samo limun – sada vidi limunadu. I to ne bilo kakvu limunadu, već limunadu u šarenoj čaši iz koje viri mali suncobran. Limunadu spremnu za prodaju. Ne samo jednu limunadu, već stotine ili hiljade limunada. To je način na koji razmišlja svaki uspješan preduzetnik.
To je način na koji i vi trebate razmišljati.
Moja ‘preduzetnička sijalica’ radi prekovremeno, pregrijava se i, ruku na srce, čudi me šta još nije pregorila. Neki se ljudi rode sa ‘preduzetničkom sijalicom’ u serijskoj opremi, drugima treba neko vrijeme da je steknu. Promatrajte svijet oko sebe: ljude, njihovo ponašanje, način razmišljanja… Prije ili kasnije upaliće vam se ‘preduzetnička sijalica’ i roditi ideja za posao. Gledajući limunadu tamo gdje drugi vide limun ući ćete u novu dimenziju razmišljanja, gledaćete preduzetničkim očima i prilike će stizati same od sebe.