Странице

субота, 2. октобар 2010.

MEDITACIJE LJUBAVI 15.

"Nije li trebalo da Hristos to pretrpi, i da uđe u slavu svoju?"
                                                         Lk. 24,26
Razmislite o nekoj bolnoj epizodi u svom životu. Za koliko takvih iskustava danas treba da budete zahvalni, jer ste se pomoću njih promenili nabolje i sazreli!
Ovde je reč o nezaobilaznoj istini koju mnogi nika­da ne otkriju. Radosne stvari u životu čine nam život ugodnim, ali ne vode nas ka otkrivanju samih sebe, ka razvoju i slobodi. Ta privilegija rezervisana je za stvari, osobe i situacije koje nam nanose patnju. Svaki bolan slučaj nosi u sebi klicu razvoja i oslobađanja.
U svetlosti ove istine, pretresite proživljeni deo ži­vota i prisetite se epizoda koje vam nisu ostale u prijat­noj uspomeni, pa pokušajte da otkrijete mogućnost ra­zvoja skrivenu u njima, o čemu ništa niste znali, i zato vam nikakvo dobro nije donelo.
Prisetite se sada nekog skorašnjeg događaja koji vam je naneo patnju, koji je ostavio negativan trag u vama. Ko god da je ostavio taj trag u vama, bio je vaš učitelj, jer vam je otkrio skrivene odaje u vama, za koje možda niste ni znali. I sve se to pretvorilo u poziv, izazov da upozna­te sami sebe - poziv da sazrete ka životu i slobodi.
Pokušajte da spoznate negativna osećanja koje su ta­kva iskustva izazvala u vama: nemir, ljubomoru, bes, nesigurnost, strepnju, krivicu. Šta vam govore takva osećanja o vama, o vašim vrednostima, vašem stavu i načinu na koji prihvatate svet, vašoj uslovljenosti i ubeđenjima?
Ako ovo otkrijete, oslobodićete se nekih iluzija koje ste pothranjivali u sebi, ili ćete ispraviti pogrešan pogled na određene stvari, jasnije ćete videti, možda ćete odba­citi neku lažnu ideju ili naučiti da se distancirate od svo­je patnje, jer ćete uvideti da je prouzrokovana vašom uslovljenošću, a ne objektivnom stvarnošću. I najednom ćete doživeti vrhunac zahvalnosti za ta negativna osećanja i za osobu ili stvar koja ih je izazvala u vama.
Učinite još jedan korak napred. Sagledajte sve ono što vam se ne dopada u vama - ono što mislite, osećate, govorite ili činite: svoje negativne emocije, mane, nega­tivne strane ličnosti i karaktera, svoje greške, sve svoje veze, kačenja, zavisnosti i neuroze, svoje komplekse i, najzad, svoje grehe. I pokušajte da vidite sve to zajedno i pojedinačno kao neophodne stepenice u vašem razvoju, koje u sebi nose obećanje rasta, zrelosti i lepote kojih ni­kad ne bi bilo bez ovakvih, vama neprijatnih stvari.
Jer, ako se desilo da ste izazvali patnju i negativna osećanja u drugima, niste li u tom slučaju bili njihov učitelj, sredstvo da krenu u pravcu otkrivanja sebe i da­ljeg razvoja? Pokušajte da proširite ovo razmatranje na same sebe, dok ne sagledate sve takve stvari kao „neop­hodni greh", koji potom donosi toliko toga novog vama i svetu oko vas...