Странице

понедељак, 18. октобар 2010.

10 SAVJETA NORMANA VINSENTA PILA


Svako može postići sve što zaista želi i uvjeriti svoj 
um u to. 
Svi smo mi sposobni za veće stvari nego
što mislimo.
***
Ne nosi sutra sa sobom u krevet.
Isplaniraj svoje aktivnosti i uradi sve što možeš
danas, bez odlaganja.
Nemoj nositi svijet na svojim plećima
Riješi se fiks ideje da si Atlas koji nosi svijet na
svojim plećima. Svijet će se i bez tebe nastaviti
okretati. Ne doživljavaj sebe preozbiljno.
Iznenadiće te rezultat ako prepreke pogledaš direktno u oči
Prihvati da su ti prepreke na putu i učini nešto da ih otkloniš. Kad počneš da ih otklanjaš shvatićeš da uopšte nisu tako teške.
Pronaći ćeš odgovor na pitanje kako nešto uraditi, ukoliko se prestaneš opterećivati pitanjem: ali, šta ako? Umjesto toga, počni rješavati probleme bez odlaganja.
Da bi prevazišao problem moraš ga razumjeti
Razumijevanje kako stvari funkcionišu doprinosi prevazilaženju svake situacije, bez obzira kako misteriozna ili nesavladiva izgledala. Ako ne znaš kako pronaći rješenje posveti se istraživanju kako su to uspješni ljudi radili, pitaj druge, pronađi svoj autentični način…
Očekuj da dobiješ šta očekuješ
Nikakve činjenice nisu toliko važne kao naš odnos prema njima jer to određuje naš uspjeh ili neuspjeh. Način na koji razmišljaš o nečemu može te poraziti prije nego što i pokušaš da išta uradiš u vezi s tim. Preplaviće te činjenice jer misliš da je tako. Stoga, vjeruj da je moguće riješiti tvoj problem. Nevjerovatne stvari se dešavaju onima koji vjeruju. Vjeruj da ćeš dobiti odgovor.
Pokušaj pronaći ljepšu stranu problema
Svaki problem ima u sebi sjeme rješenja. Ako nemaš probleme, nećeš dobiti ni sjeme rješenja.Problemi su za mozak ono što je vježba za mišiće. Oni ga učvršćuju.
Obrati pažnju na svoj vokabular
Obrati pažnju kako govoriš ukoliko želiš da razviješ stanje duhovnog mira. Počni svaki dan potvrđivanjem smirujućih i zadovoljnih osjećanja i dani će ti biti ugodni i uspješni. Nikad ne govori o porazu. Koristi riječi kao što su nada, uvjerenje, vjera, pobjeda.
Ne žuri
Da bi išao brzo, veslaj sporo. Brzina je privlačna, ali ako suviše brzo veslaš čamac ti se možda prevrne. Korisnije je i efektivnije ići sporije, ali sigurno.
Osmisli najkorisnije navike razmišljanja
Naša sreća zavisi od navika koje naš um uzgaja. Stoga svakodnevno vježbaj srećne misli. Čovjek postaje ono o čemu najviše razmišlja. Razvij naviku sreće i život će ti postati uživanje.
Ne uči samo iz svojih grešaka
Svi smo čuli da moramo učiti na svojim greškama, ali ja mislim da je važnije da učimo na svojim uspjesima. Ako učiš samo na svojim promašajima, učićeš samo o greškama. Sagledaj ono što si uradio ispravno jer je mnogo lakše ponoviti ono što je dovelo do uspješnog rezultata.
Norman Vinsent Pil