Странице

уторак, 21. септембар 2010.

MEDITACIJE LJUBAVI 4.

Šta treba učiniti da bi se dostigla sreća? Ništa - ne­ma ničega što bi vi ili bilo ko drugi mogli da učinite. Za­što? Iz jednostavnog razloga što ste danas u suštini već srećni. Kako se može osvajati nešto što već imate? Ako je tako, zašto vam nikada ne polazi za rukom da uživate u toj sreći koja je već vaša? Zato što vaš duh stvara teskobe na svakom koraku. Izbacite ove teskobe iz svoga duha i sreća koja je oduvek bila u vama smesta će procvasti.
Kako da se oslobodite nesreće? Pokušajte da otkrije­te i do kraja analizirate razloge te nesreće - ona će tada iščeznuti.
Na ovoj tački, ako produbite svoje istraživanje, videćete da postoji samo jedna stvar koja proizvodi teskobu, a zove se „kačenje". Šta znači „kačenje"? To je emoci­onalno stanje izazvano ubeđenjem kako bez određene osobe ili stvari ne možete biti srećni. U tom emocionalnom stanju vidljiva su dva elementa, pozitivan i negati­van. Pozitivni je sačinjen od onog bljeska naslade i opi­jenosti, onog ushićenja koje doživljavate kada vam pođe za rukom da dosegnete objekat za koji ste se zakačili. Negativni element sazdan je od osećanja ugroženosti i napetosti koje uvek prati kačenje za nešto. Zamislite ne­kog zatočenika u koncentracionom logoru koji konačno dobija svoj komad hleba: jednom rukom prinosi hleb ustima, dok ga drugom štiti od ostalih logoraša koji sto­je oko njega, spremni da mu ga oduzmu pri prvom zna­ku njegove nepažnje. Ovo je prava slika osobe koja je žr­tva kačenja.
Suštinska priroda kačenja čini vas ranjivim na emo­cionalnu uznemirenost i ono je uvek tu, da razori vaš unutrašnji mir. Kako se onda može pomisliti da bi neko ko je tako opsednut mogao da uđe u okean sreće koji se zove Carstvo Božije? To je baš kao kad bi kamila prošla kroz ušice jedne igle!
Tragedija kačenja je u tome što ono proizvodi nesre­ću ako se ne dosegne željeni objekat. Međutim, čak i ka­da se taj objekat dosegne, to vam ne daje željenu sreću, već samo kratkotrajnu opijenost, za kojom odmah sledi umor, a zatim strepnja da ne izgubite objekat za koji ste zakačeni.
Reći ćete: „Zar ne mogu nijednu vezu da sačuvam?" Kako da ne - možete ih sačuvati koliko god vam drago. Ali za svaku ćete platiti određenu cenu nesreće. Takva je priroda kačenja, jer čak i kada biste u jednom danu uspeli da zadovoljite sve za šta ste vezani, a ostane vam jedna jedina stvar nezadovoljena, to bi bilo dovoljno da vam stvori teskobu u duši i učini vas nesrećnim. Nikada se ne može dobiti bitka protivu veza. Zar postoji voda bez vlage? Tako ne postoji kačenje bez nesreće. Još nije rođen taj koji bi otkrio formulu kako da se sačuvaju objekti kačenja bez borbi, strepnji, briga i, pre ili posle, neuspeha.
Samo je jedan put da čovek prevaziđe zavisnost od veza - odbacivanje. Nasuprot ustaljenom mišljenju, to uopšte nije teško. Sve što treba da učinite je da ozbiljno sagledate i shvatite istine koje ću vam nabrojati.
Prva istina: vi se slepo držite lažnog ubedenja da bez određene osobe ili stvari ne možete biti srećni. Ana­lizirajte sve svoje veze, jednu po jednu, i uvidećete lažnost takvog ubeđenja. Možda se pojavi otpor u vama, ali u trenutku kada zaista shvatite ovu istinu, desiće se neposredna promena na planu emocija. U tom trenutku vaše kačenje i zavisnost izgubiće svaku snagu i vlast nad vama.
Druga istina: ako naučite da uživate u stvarima tako što nećete dozvoliti sebi da im robujete, odbivši da verujete u lažno ubeđenje kako bez njih ne možete biti srećni, poštedećete sebe svih borbi i napora da ih zaštitite i saču­vate. Da li vam se uopšte desilo da sačuvate sve objekte za koje ste bili vezani, a da pri tom niste bili primorani da se odreknete bar jednog od njih? Međutim, ako se oslobo­dite veza i gledate na njih bez posesivnosti, znatno više uživate u njima, jer tada niste u sukobu sa samim sobom, spokojni ste i neugroženi.
Treća i poslednja istina: ako naučite da uživate u mirisima hiljadu cvetova, neće vam se više desiti da se kačite i vezujete samo za jedan od njih, ili da patite ka­da vam ne uspe da uberete taj jedan jedini cvet koji vam nedostaje. Ako nalazite zadovoljstvo u hiljadu različitih stvari, nedostatak jedne od njih proći će neopaženo i ne­će ugroziti vašu sreću. Ali baš vas kačenje i zavisnost od određenih stvari sprečavaju da razvijete širi i raznovr­sniji ukus prema svemu što vas okružuje.
U svetlosti ovih triju istina nema takvog kačenja ko­je bi se održalo. Ali ta svetlost mora neprekidno da zra­či da bi bila efikasna. Kačenja i vezanost bujaju samo u mraku iluzija.

Antoni De Melo