Странице

четвртак, 24. јун 2010.

O PIJENJU


Piti možeš bilo gdje, samo se nikada nemoj skrivati. Ako se kriješ, postaćeš poput bedra one žene koja čak ni košulju nije svukla prve bračne noći. Bićeš podmukao i slijep. Možeš piti gdje god želiš, ali svuda budi svjestan sebe i čedan, jer to dvoje je jedno. Ljeti pij u vrtu pod drvetom, ili na verandi, a ako je velika žega, u hladovini sobe ili podruma. Budi bezbrižan. U tami se ne smije živjeti. Uvijek kaži: sad pijem vino. Nemoj pred sobom to poricati i nevolja će sama od sebe nestati.
Sve, dakle, zavisi od tebe. Svaka se duša rađa cijela i ona svoju cjelovitost ne može da izgubi. Budi mudar, povrati svoju cjelovitost. Pij! Ono što ti ja nudim je ulje čistoće, ulje zanosa. Pij, a ostalo će donijeti vino.
U svakom slučaju prvo nešto pojedi, bar nekoliko oraščića, lješnika ili badema. Poslije masnog sjemena razvija se pravi ukus vina. U kasnu jesen neka na tvom stolu uvijek budu kesteni, pečeni, kuvani ili u pecivu i preko njih pij oštro mlado vino. Ne zaboravi hrizantemu! Može biti žuta, svijetloljubičasta ili bijela, svejedno, samo da je tu. Kesten, hrizantema i mlado vino. Zapamti to dobro!
Bela Hamvaš – Filozofija vina