Странице

четвртак, 16. септембар 2010.

ŠTA JOŠ MOŽE LJUBAV?


Ako je već reklamiramo, dobro bi bilo istaći da je ona polazište građanskih vrlina. Ne možete nekog voleti bez uživljavanja, bez pokušaja da svet sagledate sa drugog stanovišta. Ne možete biti dobar ljubavnik, dobar umetnik, ili dobar političar bez ove sposobnosti. Možete se provući, ali nisam na to mislio. Recite mi koji su to tirani bili veliki ljubavnici? …
U Velikoj Britaniji, gde su političari mahom muškarci, u Konzervativnoj partiji postoji tradicija da se pozovu na razgovor supruge potencijalnih kandidata. U pitanju je, naravno, ponižavajuća prigoda, pri čemu lokalni članovi ispituju koliko je supruga normalna. Je li zdravog razuma? Je li pouzdana? Je li odgovarajuće boje? Ima li ispravne stavove? Je li droca? Hoće li dobro izgledati na fotografijama? Možemo li da je pošaljemo da agituje? Tim suprugama koje se poslušno jedna sa drugom nadmeću, podržavajući muževe nezanimljivošću, postavljaju mnoga pitanja, a supruge se svečano zaklinju da su sve skupa odane atomskom oružju i svetosti porodice.
Ali ne postavljaju im najvažnije pitanje: da li vas muž voli?
Pitanje ne treba shvatiti kao čisto praktično (da li vam je brak lišen skandala?) ili sentimentalno. U pitanju je precizno raspravljanje o kandidatovoj sposobnosti da predstavlja druge. To je provera njegove moći uživljavanja.
Džulijan Barns ”Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja”