Странице

понедељак, 13. септембар 2010.

RAZLOZI ZAŠTO NE TREBA ODUSTATI


Iako je put do uspjeha popločan često brojnim promašajima nikad ne trebamo odustajati od svojih snova. Ako ne vjerujete pročitajte koliko je velikih ličnosti iz istorije bilo pred ogromnim iskušenjima – ali niko od njih nije odustao.

Elvis Prisli
Nakon svog prvog nastupa Elvis je dobio komentar Džima Denija: “Ovakvo pjevanje neće te nigdje odvesti. Najbolje bi bilo da nastaviš voziti kamion.

Albert Ajnštajn
Ajnštajnovi roditelji su bili ubijeđeni da je njihov sin mentalno zaostao jer je progovorio tek u četvrtoj godini. U prilog tome govori i opis njegovog učitelja: Albert je trom, mentalno spor, nedruštven i stalno odsutan u svojim maštarijama. Iz škole je izbačen, a nije prošao na prijemnom za fakultet zbog loše ocjene iz – matematike! Srećom to ga nije pokolebalo pa je svijet bogatiji za genijalnog nobelovca i tvorca teorije relativiteta.

Liv Ulman
Kad se pojavila na audiciji za glumicu u Norveškoj odbili su je s obrazloženjem da je potpuno netalentovana. Ni ona nije odustala. Kasnije je ostvarila dvije nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar i osvojila ga.


Grejem Bel
Tehnološki napredak čije blagodeti tako obilato koristimo omogućili su briljantni umovi kao što je bio Bel. On je 1853. godine izmislio telefon zbog čega je proglašen ludakom. Veći dio opšte, pa i naučne javnosti, smatrao je da je takav izum nemoguće iskoristiti i da je na koncu potpuno nepotreban. Zamislite život bez mobilnog danas?

Čarli Čaplin
Vjerovatno najveći komičar svih vremena nije se bez trnja popeo do zvijezda. Njegove početne projekte su redom odbacivali filmski producenti jer su smatrali da njegova pantomima nema nikakvog smisla. Koliko su pogriješili govore filmovi kao što su Veliki diktator, Zlatna groznica i drugi.

Majkl Džordan
Najbolji košarkaš svih vremena, osvajač svega što se moglo osvojiti, nedostižni rekorder u NBA ligi smatran je nedovoljno talentovanim. Zato ga čak nisu primili da igra u školskom klubu.

Volt Dizni
Paja Patak, Miki Maus, Šilja i drugi likovi kultnih crtanih filmova nastali su iz pera Volta Diznija. Iako su na njima odrastale generacije malo je poznato da je Diznijev put do uspjeha bio satkan od bezbrojnih odbijanja i tvrdnji da mu nedostaju mašta i ideje. Nekoliko je puta potpuno bankrotirao, ali se svaki put vraćao i uspio.


Gistav Ajfel 
Ajfelov toranj, najpoznatiji simbol Pariza i Francuske djelo je arhitekta koji je naišao na odijum nerazumijevanja kada je predstavio svoj projekat naučnoj zajednici. Protiv njega se diglo čak 300 naučnika koji su tvrdili da je projekat tornja protivan nacionalnom ukusu i slavnoj istoriji Francuske.