Странице

четвртак, 9. септембар 2010.

POHLEPA



Upravo zbog pohlepe ubijamo, zbog pohlepe krademo, zbog pohlepe lažemo, zbog nje bludimo. Upravo je ona poriv suprotan onim za istinom, pravednošću, životom i ljubavlju. Ona je krivo usmjerena žudnja, izopačena želja. Ona je glad za životom i ljubavlju. Krivo je usmjerena jer se život i ljubav ostvaruju u jednom drugom usmjerenju – kao glad za istinom i pravednošću.
Hasu
Pohlepnom uvijek nešto nedostaje.
Narodna poslovica
Ambicija je zapravo pohlepa za moći.
Čarls Kolton
Pohlepan čovjek uvijek ima dvostruku muku: kako da zgrne novac i kako da ga potroši.
Lao Ce
Kada obraćate pažnju na nešto, uvijek pokušavate da ta pažnja bude lišena pohlepe, mržnje i obmanutosti, već da bude praćena mišlju o velikodušnosti, saosjećajnoj ljubavi i mudrosti. To su dobri temelji; pohlepa, mržnja i obmanutost su loši temelji. Ne dopustite da se vaš um oslanja na loše temelje kada na nešto usmjeravate svoju pažnju. Neka misli o velikodušnosti, ljubavi i mudrosti dominiraju vašim umom.
Izbaci pohlepu iz svog srca i odvezao si svoje noge.
Arapska poslovica
Riječi kao pohlepa, zavist, mržnja, škrtost, pokvarenost ili podlost gotovo da se same nameću kao obavezne značajke bogatih ljudi. Kad za nekoga kažemo da je bogat, to nipošto ne znači da je i sretan. Zato kad razmišljate o bogatstvu, razmišljajte o obilju. Život u obilju uključuje zadovoljenje svih potreba pa i one najosnovnije, najvažnije i najviše, potrebe za srećom.