Странице

петак, 3. септембар 2010.

MUDRE MISLI - O ČOVJEKU


Nijedan čovjek nije ostrvo, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje; ako komad Zemlje odnesemore, Evrope je manje, kao da je odnijelo neki rt, kao da je odnijelo posjed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čovjeka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen čovječanstvom. I zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom. Don Džon

Čudan je to čovjek bio. U životu je strepio od svega, od zvonceta na vratima, od pisma i od telefona, od ljudske riječi i pogleda, od svoje rođene pomisli. U njemu je kao «neugasivo kandilo», tinjao plamičak njegovog straha i s vremena na vrijeme rasplamsavo se u silan požar. On sam se starao da taj oganj ne ostane bez hrane i ne ugasne. Pronalazio je sve nove razloge svojim strahovanjima. Živio je uplašen. Samo se smrti nije bojao. I to nimalo. I tako je i umro.
Ivo Andrić (Znakovi Pored Puta)

Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega.
Fjodor M. Dostojevski (Zapisi iz Mrtvog Doma)

Ima ljudi koji uvijek uče i u osnovi imaju mnogo znanja; ali oni su obavijeni tamnim velom, nedostaje im jasnoće da bi sakupljeno mogli prenijeti u život, jedino čime sve znanje tek dobija vrijednost.
Šiler

Čovjek namijenjen uzvišenim stvarima može veoma dugoko zaroniti u krvavu, pijanu, životnu pometnju, može se zaprljati silnom prašinom i krvlju, a da ipak ne postane sićušan i prost i da ne zatre u sebi ono što je božansko, može bluditi kroz duboke tmine, a da u svetilištu njegove duše ne utrnu božanska svjetlost i stvaralačka snaga.
Herman Hese

Čovjek riješi da nacrta svijet. Tokom godina ispunjava prostor ucrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, zalive, brodove, ostrva, ribe, kuće, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred samu smrt on otkriva da taj strpljivi lavirint linija ocrtava njegov sopstveni lik.Horhe Luis Borhes