Странице

уторак, 11. мај 2010.

PET PRAVILA ZA OSLOBAĐANJE VAŠEG KREATIVNOG MEHANIZMA


1. Brinite se prije nego što stavite svoj ulog, a ne pošto točak počne da se okreće

Uznemirenost ima smisla pri planiranju i odlučivanju o smjeru akcije, ali kada donesete odluku koju treba sprovesti u djelo, odbacite apsolutno svaku odgovornost i brigu oko ishoda. Jednom rječju, osobodite svoju intelektualnu i razumsku mašineriju.

2. Stvorite naviku svjesnog odgovora na sadašnji trenutak

Svjesno stvorite naviku da se ne uznemiravate razmišljanjem o sutrašnjici, posvećujući svu svoju pažnju sadašnjem trenutku. Vaš kreativni mehanizam ne može funkcionisati niti raditi sutra. Može raditi samo u sadašnjosti – sada. Napravite dugoročne planove za sutra. Ali ne pokušavajte da živite u budućnosti, niti u prošlosti. Kreativno življenje znači spontano odgovaranje i reagovanje na okolinu. Vaš kreativni mehanizam može prikladno i uspješno odgovoriti na sadašnje okruženje – samo ako ste svoju pažnju u potpunosti usmjerili na sadašnji trenutak – i dali mu informacije koje se odnose na ono što se dešava sada. Planirajte sve što želite u budućnosti. Pripremite se za nju. Ali ne brinite o tome kako ćete reagovati sutra, pa čak ni pet minuta odsada. Vaš kreativni mehanizam će prikladno reagovati sada ukoliko obratite pažnju na ono što se dešava sada. On ne može uspješno reagovati na ono što se može dogoditi – već na ono što se događa.

3. Pokušajte da radite samo jednu stvar u jednom trenutku

Drugi uzrok zbrke i prateće nervoze, žurbe i uznemirenosti jeste besmislena navika pokušavanja da se obavi nekoliko stvari u isto vrijeme. Možemo «raditi» samo jednu stvar u jednom trenutku. Ako ovo razumijemo i potpuno se ubijedimo u ovu jednostavnu i očiglednu istinu, to će nam omogućiti da prestanemo mentalno da «radimo» ono što je sljedeće na redu i da svu svoju svjestnost, svu svoju spremnost da pravilno odgovorimo, usredsredimo na ovu jednu stvar koju radimo sada. Kada pri radu zauzmemo ovakav stav, opušteni smo, oslobođeni užurbanosti i uznemirenosti i u stanju smo da se usredsredimo i razmišljamo najbolje što umijemo.

Nevolju ne prouzrokuje posao, već način kojeg se uporno držimo razmišljajući o njemu.

4. Prespavajte!

Ako ste se cijeloga dana rvali sa problemom bez nekog vidljivog napretka, pokušajte da ga izbacite iz glave i odložite donošenje odluke dok ne budete u prilici da je «prespavate». Zapamtite da vaš kreativni mehanizam najbolje radi kada se vaše svjesno «ja» previše ne upliće. U snu, kreativni mehanizam ima savršenu priliku da, ukoliko ste mu ptrethodno pustili točkove u pogon, radi nezavisno od svjesnog uplitanja.

5. Opuštajte se dok radite

Svjesno obratite pažnju na različite dijelove tijela i malo ih opustite. Otrkićete da se uvijek možete svjesno opustiti do izvjesne mjere. Možete prestati da se mrštite i opustiti čelo. Možete malo opustiti napetost u vilici. Možete opustiti šake, ruke, ramena, noge. Radite ovo pet minuta, a zatim prestanite da obraćate bilo kakvu pažnju na mišiće.

Svakodnevno fizičko opuštanje praćeno je i «mentalnim opuštanjem» i «opuštenim stavom» koji nam pomažu da bolje svjesno kontrolišemo svoj automatski mehanizam. Fizičko opuštanje, uz to, samo po sebi ima moćan uticaj na oslobađanje od negativnog uticaja naših negativnih stavova i reakcija. Nastavite da se svakodnevno opuštate i postajaćete sve uspješniji u tome.

Maksvel Molc